SD, LDS in Zares: Nehajte zlorabljati besedo »levica«!

Če bi v Sloveniji imeli levico, ne bi bili v takšni situaciji, kot smo.

Vedno, ko sem iz ust predstavnikov vladajoče elite slišal, da se sami oklicujejo za »levico«, me je prav močno stisnilo pri srcu. Nazadnje pa tako močno, da želim to deliti tudi z drugimi.

Vladajoča elita iz vrst LDS, SD in Zares se že od volitev v državni zbor sama oklicuje za »levico« in pod tem imenom »levi trojček«, ki se mu je (kot kaže le začasno) pridružil DESUS tudi nastopa.

Seveda gre tu za grobo zavajanje javnosti, saj te tri/štiri stranke z levico nimajo prav nič skupnega.

Še več, če pogledamo definicijo (na primer na wikipedijo) levice, le ta pravi, da se levica zavzema predvsem za socialne spremembe in bolj enakopravno družbo, izraz pa izhaja iz časa francoske revolucije.

Vladajoča elita, ki direktorjem državnih bank dovoljuje izplačila milijonskih odpravnin, na drugi strani pa vedno več ljudi živi pod pragom revščine, ne more in ne sme nositi imena »levica«.

To je toliko bolj izrazito v kontekstu zagovarjanja kapitalskih in ne socialnih interesov. Namenoma se ne spuščam v zgodovino predsednikov in predsednice strank vladajoče elite, čeprav bi prav na njihovih primerih morda najbolje videli, ali so to ljudje iz ljudstva, ali pa kapitalu zavezani politiki.

Če že želimo iskati levico, potem bo potrebno pogledati v zeleno smer. Evropski zeleni so namreč levo usmerjena skupina v evropskem parlamentu, kar se kaže predvsem na področju sociale. Predstavnik Evropskih zelenih je v Sloveniji Stranka mladih – Zeleni evrope.

Če torej potegnemo zaključke, lahko ugotovimo, da imamo v državnem zboru dve desni opciji. Ena desna opcija (SDS in SLS) je bolj zavezana družini in tudi krščanstvu, druga (sem štejem stranke vladajoče elite) pa bolj kapitalu in denarju – kar je zagotovo bolj desno, kot levo.

Spoštovani predsedniki strank vladajoče elite: Da se imaš za levega ni dovolj, da ne maraš ljudi, ki se deklarirajo za desnico. Treba je tudi delovati levo!

Igor JURIŠIČ, Ruše

 • Share/Bookmark

3 odgovorov v “V državnem zboru ni levice!!!”

 1. PepiPepi pravi:

  Kot je nekoč rekeč Marjan Šarec v vlogi Janeza Janše: “To je tipično za ultratranzicijsko, turbokapitalistično levico, ki je leva samo zato, ker ni desna.” :D

 2. Elektrische Zahnbuerste pravi:

  … [Trackback]…

  [...] Read More: igorjurisic.blog.siol.net/2011/04/28/v-drzavnem-zboru-ni-levice/ [...]…

  [WORDPRESS HASHCASH] Strežnikov IP (46.29.248.182) se ne ujema z URL-jem komentarja na naslovu (184.72.251.60) in je bil označen kot spam.

 3. Elektrische Zahnbuerste pravi:

  Hi my loved 1! I want to say that this write-up is wonderful, excellent written and contain almost all vital infos. I would like to peer a lot more posts like this .

  [WORDPRESS HASHCASH] Komentatorjev ključ 0 ni bil veljaven.

Komentiraj


Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !